Om

Kontakt: gitta.wilen@gmail.com

Min yrkesroll som digital storyteller  innebär att jag lyssnar, skriver, plåtar, filmar och berättar om det som jag är intresserad av att prata om och ta plats med. Jag sätter fokus på det som är angeläget för det företag som jag arbetar för, att prata om. Det är ett trovärdigt, autentiskt berättande och med en tydlig avsändare.

I mitt arbete har jag lyxen att få prata med sakkunniga och berörda. Det finns alltid någon där ute som vet bättre. Det öppnar för en dialog som varken ska styras eller kontrolleras, utan vårdas ömt.

Som digital storyteller ska man vara väl insatt i vad ett engagemang på webben innebär och känna sig trygg, både i konversationen och med tekniken.

Jag är ansvarig för att berättandet är trovärdigt, autentiskt och relevant. För mig handlar de om att redogöra för processer och roller, att informera, ställa frågor och att lyssna. Det blir många citat.

Det är många arbetsdagar med kontoret i ryggsäcken. Det är viktigt att ge sig ut och prata med de som kan sitt område och som känner för det, samtidigt som jag lever som jag lär, gör min research via webben och de utökade kanalerna. Det är ett berättande via personliga möten och i de digitala kanalerna.

När jag kopplade upp mig på internet första gången 1994, tog det inte många minuter för mig att ta beslutet om att det var det här som jag skulle arbeta med. Då visste jag inte hur det skulle komma att se ut i dag och hur lång tid det skulle ta att nå dit vi är nu. Men det fanns aldrig något tvivel hos mig, det är på webben som jag vill arbeta som journalist, fotograf och formgivare.

Jag arbetade med gulasidorna.se, 1996. Efter det var jag i Singapore och jobbade för Icon Medialab Asia, 2000 till 2001. Sedan har jag bland annat arbetat på UR, Aftonbladet Nyamedia och FOJO. Det har gett mig en djup och för mig ovärderlig erfarenhet av både publicerings- och läsarperspektiv.

Ibland misströstar jag lite, att det går för långsamt, att ingenting händer, att jag kommer att hinna gå i pension innan saker som jag tycker är självklara kommer att vara implementerade i vår vardag på ett klokt sätt. Men då tar jag en kaffe, snackar lite skit med en god vän, åker rullskridskor eller leker lite med någon gadget och börjar om igen.

/Gitta Wilén